facebook
twitter
logotype
deco
img1
img2
img3

ZELENI NIVO

 

Zeleni nivo je posljenji u nizu tennis10s programa, prije nego što se pređe na žute (normalne) loptice. Ovaj nivo je odličan kako bi se utvrdile i utemeljile sve bazične stvari u tenisu prije prelaska na normalne loptice kao i prilika da se razviju vještine na cijelom terenu sa različitim putanjama loptice i sa različitim pozicijama na terenu.

Uzrast
Igrači na ovom nivou su obično uzrasta 9-12 godina ali mogu igrati i mlađi, napredniji, igrači koji su prošli crveni i narandžasti nivo kao i stariji početnici koji su kasnije krenuli trenirati.

Teren i oprema
Na ovom nivou se koristi teren normalne veličine. Loptice su zelene i oko 25% sporije od normalnih lopti a igrači bi trebali koristiti rekete veličine 25”-27”. U određenim situacijama uz konsultacije sa trenerima, dozvoljeni su i reketi normalne veličine (27”).

zelena


Tehnika
Igrači zelenog nivoa trebali bi kontrolirat dubinu i pravac loptice i da mogu podjednako dobro odigrati iz svih djelova terena. Spin udarci trebaju postati sastavni dio igre ali i vraćanje viših loptica. U odnosu na narandžasti nivo, na zelenom nivou ubrzavaju reket i lopticu udaraju ranije (u penjanju)

Taktika
Igra na cijelom terenu omogućava puno više kombinacija pa tako i taktika postaje puno složenija. Igrači trebaju savladati geometriju terena i pravilno pozicioniranje tokom igre. Na ovom nivou igrači razvijaju svjesnost o protivnikovim slabostima i mogu mnogo više informacija integrirat kako bi razvili strategiju igre. Anticipacija, kao jedna od najvažnijih stvari u tenisu, postaje sastavni dio treninga.

Cilj

  • Pravilno izvođenje svih osnovnih udaraca
  • Potpuno poznavanje geometrije terena
  • Kontrolu loptice na cijelom terenu
  • Osnove taktike u singl mecevima
  • Formiran prvi i korišćenje drugog servisa

Mečevi
Na ovom nivou, igrači i dalje vole igrati timske igre, koje uključuju singlove i dublove ali bi željeli  imati i više individualnih natjecanja. Preporučuje se da se mečevi igraju na 1 set do 4 gema ili na 2 dobijena kratka seta.

Trening
Grupe su sastavljene od 4-5 igrača a pri većem broju igrača učestvuje veći broj trenera na više terena. Trening traje sat vremena, 2-4 puta tjedno..