facebook
twitter
logotype
deco
img1
img2
img3

CRVENI NIVO

 

Crvena grupa je prva faza u ITF-ovom Tennis10s programu. Omogućava igračima da vrlo lako i brzo počnu servirati, prebacuju i poentiraju.
Ključ crvenog nivoa je da kvalitetno uvježbaju i automatiziraju jednostavne stvari. To uključuje i navikavanje na cjelokupan trening i trenera, obaveze na terenu i odnos prema treningu.

Uzrast
Igrači su uzrasta 5-8 godina. Primarno je za igrače do 8 godina, ali na ovom nivou, mogu igrati i stariji početnici. Crveni nivo igraju djeca razlititih urasta i radi zabave.

Teren i oprema
Teren je veličine 12x6m (11x5m) a mreža visine 80cm. Na jednom terenu standardne veličine, može  se postaviti i do 6 crvenih terena.
Loptice za crveni nivo mogu biti od spuzveili filca, veće su od žutih standardnih lopti i 75% sporije.
Reketi za ovaj nivo mogu biti maksimalne dužine 23” a za mlađe igrače koriste se reketi veličine 19-21”.

crvena


Tehnika
U ovom uzrastu tehnika se zasniva prije svega na razvoju koordinacije i spretnosti igrača. Razvija se osjećaj za kretanje i putanju loptice, tajming i pravilan kontak sa loptom. Upoznaju se i usvajaju najosnovniji oblici svih osnovnih udaraca. Igrači na ovom nivou trebaju savladati i automatizirati osnovne stvari u izvođenju udaraca - da nadu lopticu, naprave pokret i vrate se u osnovni stav na sredinu terena.

Taktika
Igrači ovog uzrasta imaju jako ograničene taktičke sposobnosti. Radi se prije svega na građenju ustrajnosti i suradnje sa partnerom i uvježbavaju se osnovni oblici taktike. Razvija se osnovni kocept: serviraj, prebacuj i poentiraj.

Natjecanja
Vec u ovom uzrastu , od prvog treninga, zahvaljujući adekvatnoj opremi, igrači počinju igrati i natjecatise. Na ovom uzrastu i nivou igre preporučuju se timska natjecanja sa jednostavnim pravilima. Igraju se mečevi sa tiabreak načinom bodovanja do 7 ili 10 a prikladni su i vremenski ograničeni mečevi. Dublovi mogu biti komplicirani pa se prakticiraju kod naprednijih igrača. Natjecanja  traju od 1-3 sata.

Cilj

  • Razvit osnovni nivo koordinacije i spretnosti sa reketom i lopticom
  • Prihvatit i razumijet 5 faza udarca
  • Tajming
  • Da sa partnerom prebace 5-10 puta
  • Serviraju, prebacuju i poentiraju

Trening
Poželjno je organizirati veće grupe zbog druženja. Treninzi se organzuju u grupama od 4-8 igrača na više crvenih terena i nekoliko trenera. Odnos igrač trener ne prelazi 5:1. Iako trening traje sat vremena, teniski dio ne prelazi 45 minuta a ostatak se dopunjava igrama. Preporučuje se 1-2 treninga tjedno.